Hoe je negatieve gedachtepatroon doorbreken?

negatieve
http://www.tripsandtalk.com/2017/01/16/hoe-negatieve-gedachtepatroon-doorbreken/

Hoe je negatieve gedachtepatroon doorbreken?

Negatieve gedachten, het is iets wat mij niet onbekend is. In onze maatschappij wordt er tegenwoordig heel wat van ons verwacht (of dat denken we toch). Jezelf met anderen gaan vergelijken, wordt een gevaarlijke gewoonte en kan je naar beneden duwen. Hoe kunnen we dit nu aanpakken?

Psychologe, Judith Beck, hoofd van het Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy stelt een “eenvoudig”driestappen systeem voor: accepteer je negatieve gedachten, daag ze uit en onderneem actie om ze aan te pakken.

Zorgen en obsessies kunnen erger worden wanneer je probeert je gedachten te controleren. Probeer net te erkennen dat je in een negatief gedachtepatroon zit en zeg (bijvoorbeeld) tegen jezelf : “Ik ben aan het piekeren over mijn job.”

Wanneer je je ideeën hebt geaccepteerd voor wat ze zijn, ga je er tegen in. Beeld je in dat je vriend degene is met het slechte nieuws. Welk advies zou je hem geven? Bedenk nu hoe je die informatie op jezelf afstemt. Deze zogenaamde Socratische methode helpt mensen om hun gedachtegoed in een meer realistisch perspectief te zien.

Tot slot ga je actie ondernemen. Wanneer je je bijvoorbeeld niet geliefd voelt, zoek dan familie of vrienden op en ga er met hen praten in plaats van jezelf te kwellen.

Bron: Mydomaine.com